• Liptódi nemzetiségi tábor 2017

   Az idei tanévben szerveztünk iskolánk tanulóinak első ízben német nemzetiségi hagyományőrző tábort augusztus 14 – 18-ig Liptódon, amelynek költségeit egy pályázaton nyert összeggel tudtuk támogatni. Három kísérővel, Lőrincz Istvánné, Fehér- Ady Annamária  és Szabó Ibolyával utaztak a gyerekek a tábor helyszínére, Liptódra, egy piciny sváb falucskába, Mohácstól 15 km – re. Mindössze 200 – an laknak itt, átmenő forgalom nélküli kicsiny zsákfalu. Tornácos régi parasztházak sorakoznak a főutcáján.
   A falu lakói többségében idős emberek, még hallani az utcán sváb beszédet.
   Vendéglátónk, Markesz István két ifjúsági szállást is működtet a településen. Ezek egyikében, egy erre a célra átalakított, de külső jellegében megtartott parasztházban laktunk. Nagy udvar tartozott hozzá, a kerítés mögött hátul már erdő volt. A megérkezés után hamar elfoglaltuk a szállást, mert már a buszon megbeszéltük a szobabeosztást. Megállapodtunk abban, hogy naponta szobaszemlét fogunk tartani. Az étkezések a szemközti ház hátsó udvarán zajlottak. Jó konyhájuk híre már megelőzte a tábort, valóban nagyon finom házias ételeket főztek. Több étel elkészítésében mi is részt vehettünk.
   Első napunk délutánján falusi sétára indultunk. Vendéglátónk volt egyben az idegenvezetőnk is. Elsétáltunk a falu katolikus templomába, amely ugyanabban az évben 1788-ban épült, mint a mienk. Itt mesélt nekünk a falu történetéről, a svábok betelepítéséről. A barokk stílusban épült templom különleges értéke a fából faragott, festett, színes stáció a falon.
   A tájházban megnéztük a sváb asszonyok jellegzetes lábbelijéből az úgynevezett pacskerekből készült kiállítást. Láttunk itt még régi konyhai eszközöket, mezőgazdasági szerszámokat. Este lovas kocsival bejártuk a környéket.
   Másnap egész napos kirándulásra Siklósra mentünk. Délelőtt a várat néztük meg, utána strandoltunk. Hazafelé útba ejtettük Máriagyüdöt, a híres zarándokhelyet. Az esti sötétedés után éjszakai túrára indultunk a falu feletti dombtetőre. Bár elemlámpákat is vittünk, csak a kritikus helyeken használtuk azokat. Szebb volt így a csillagos égben és a távoli települések fényében gyönyörködni.
   Szerdán délelőtt térkép és egy kérdőív segítségével csapatokban ismerkedtek a gyerekek a faluval. Ebéd után lepényt dagasztottunk, amit vacsorára meg is ettünk. Késő délután egy túlélő túrára lehetett jelentkezni. Aki nem ment, annak népismereti foglalkozást tartottunk. Vacsora előtt idős nénik jöttek sváb énekeket énekelni, s egyet meg is tanítottak nekünk.
   Csütörtök délelőtt reggeli után rétest húztunk és töltöttünk, majd konyhakerti növényekkel ismerkedtünk német nyelven és kézműves foglalkozásokon vettünk részt. Lehetett gyertyát mártani és pacskermintát hímezni. Ebéd után minden nap csendes pihenőt tartottunk. Csütörtök délutánra számháborút terveztünk, de nem számokkal, hanem az előző napon tanult sváb szavakkal. Izgalmas, vidám perceket töltöttünk fent a présház mögötti területen. Este tábortüzet gyújtottunk. Erre már előre készültek a csapatok.  Voltak, akik vicceket meséltek, volt opera vendégművészünk és tréfás jeleneteket is adtak elő. Ez volt a búcsúestünk.
   Másnap reggeli után népi játékokat tanultunk, majd csomagoltunk és ebéd után indultunk haza.
   Ebédkor kihirdettük a szobaszemle eredményeit, melyet Ibi-csokikkal jutalmaztunk.  Hazafelé útba ejtettük a Pécsi Állatkertet. A fóka -show után körbesétáltunk és szemügyre vettük a különböző állatokat. Este fél 8-ra értünk haza, Szigetszentmártonba. Tartalmas, programokkal, élményekkel teli hetet töltöttünk együtt.

   Cikk megjelent a Mártoni Fórum újságban
   Fényképalbum megtekinthető itt!

  Informatikai fejlesztés iskolánkban....Katt!
 • Archívum

 • https://www.youtube.com/watch?v=gIJ87ERS2cg&t=41s